tisdag 7 april 2009

Ett ännu högre höga F!


Babben Larsson gör just nu succé i Obesvarad kärlek på Intiman i Stockholm. Föreställningen handlar om Florence Foster Jenkins - en stenrik och tondöv sångerska som härjade i New York på 30- och 40-talet och gärna bjöd societeten på små föreställningar där hon gjorde mos av diverse operaklassiker. Hon blev kultförklarad av sin samtid och det är oklart om hon förstod att folk skrattade åt henne.
Det finns ett kapitel om Jenkins i den amerikanske radiomannen Irwin Chusids fina bok Songs in the Key of Z, som är en fascinerande genomgång av diverse outsiders inom musikens område.
Chusid berättar om när Florence Foster Jenkins en gång åkte taxi genom New York. Det ville sig inte bättre än att taxichauffören krockade och Mrs Jenkins blev ordentligt tilltufsad. Men i stället för att stämma taxibolaget skickade sångerskan en låda cigarrer till chauffören. Skadan hon åsamkats – påstod hon – gjorde att hon kunde sjunga ”a higher F than ever before.”
Songs in the Key of Z innehåller även kapitel om bland andra The Shaggs, Shooby Taylor, The Legendary Stardust Cowboy samt vår egen Eilert Pilarm från Örnsköldsvik.
Rekommenderad – snudd på påbjuden – läsning!

Bilden ovan föreställer Florence Foster Jenkins i en av sina favoritutstyrslar.

Här kan du höra hur Jenkins lät när hon sjöng Mozarts Der Hölle Rache.


2 kommentarer:

  1. Vill bara meddela att jag har Florence ovan avbildade album i 2 ex. på vinyl. Intresserad? Vad var det nu den hette, genren med konstnärer som bara måste ut... det du skrev ett fint reportage om för några år sedan...
    /Magnus F.

    SvaraRadera
  2. Att man har Florences platta på vinyl är ovanligt, men inte extremt. Det som verkligen oroar mig är att du har TVÅ EX! Det är inte riktigt friskt.
    Klart jag är intresserad!
    Genren har många namn: outsider art, särlingskonst, art brut - alla lika omstridda.

    SvaraRadera